Stresszkezelés

Általános Stressz
Általános Stressz

A stressz életünk velejárója, eredendően a normális jelenség, hiszen a változások eszközléséhez szükségünk is van ezekre a jelenségekre (pl. figyelem fókuszálása, megemelkedett éberségi szint, magasabb pulzus stb.) Ha rendben mennek a dolgok, akkor ez a ,,felpörgöttség" a kihívást jelentő helyzet után lecsökken, szervezetünk visszaáll a normál működési módba. 

A problémát az úgynevezett krónikus stressz jelenti: betegség, munkahelyi problémák, anyagi gondok vagy épp az életünkbe egyszerre érkező, sok apró változás is megemelheti a stresszhormonok szintjét. Ez gyakorlatilag egy állandó készenléti állapotot hoz létre a szervezetünkben, mely miatt gyengül az ellenállóképességünk, túlterhelődünk. Mentális funkcióinkat és fizikai jóllétünket egyaránt ronthatja: csökken a koncentrációnk, a terhelhetőségünk, lassul a gondolkodásunk, romlik az emlékezetünk, de jellemző tünet lehet a hajhullás, a gyomorfájdalom, hátfájás vagy a szexuális zavar is. Széles eszköztárral dolgozik a mentálhigiénés szakma, a coaching és a pszichológia is ennek orvoslása érdekében. 

Segítő beszélgetések során például relaxációs technikák, légzőgyakorlatok, kognitív viselkedésterápia (CBT), életmódváltás ismertetésével támogatják a szakemberek a lelki egyensúly visszanyerését.


Keresse bizalommal szakembereink segítségét!