Evészavar - elhízás

Elhízás, evészavar
Elhízás, evészavar

Az elhízás jelentése, hogy a szervezetben az egészségesnél nagyobb mennyiségű zsír halmozódik fel. Az elhízás oka rengeteg minden lehet, pszichológiai szempontból azt kell kiemelni, hogy ez nem egyszerű akaratgyengeség. Eredője lehet a származási családból hozott helytelen étkezési szokás és az ehhez tartozó nyomásgyakorlás ("meg kell enni, ami a tányéron van vagy "talán nem finom, hogy ilyen keveset ettél?" érzelmi zsarolás). 

Oka lehet a negatív hangulatra, magányosságérzésre, negatív önértékelésre, csökkent önbizalomra adott rossz megküzdési válasz (az étel mint nyugtató használata). Nem könnyű helyzet az sem, amikor a jelentős fogyást követően a kliens testképe nem felel meg a valóságnak, még mindig kövérnek látja magát. Pszichológus hatékony segítséget tud nyújtani abban, hogy a megfelelési kényszert, a szenvedést magunk mögött hagyhassuk.

A viselkedésterápiás módszer bizonyítottan hatékony a testsúlycsökkentésben és ami még fontosabb, a testsúly megtartásában is. A módszer segítségével reális célokat fogalmazhatnak meg a kliensek, lépésről lépésre alakíthatnak ki helyes étkezési szokásokat, javul az önmegfigyelés és az önkontroll képessége. Ez elvezethet minket a testünk és lelkünk közötti vágyott harmóniához.

Keresse bizalommal szakembereink segítségét!