Evészavarok - Soványság

Soványság, Evészavar
Soványság, Evészavar

Étkezési problémák közül hármat ismer szinte mindneki: az anorexia nervosat (kóros soványság) és a bulimia nervosat (kóros falánkság) és az ortorexiát (kóros törekvés az egészséges táplálkozásra). Étkezési zavar oka lehet a gyermekkori kövérség, a családban tapasztalt minta az evészavarra, a nőket célzó karcsúságideálnak való túlzott megfelelési kényszer, szexuális zaklatás, szülő alkoholbetegsége, teljesítménykényszer stb. 

Anorexia esetén a vezető tünet az étel elutasítása és az egyre csökkenő testsúly. Bulimiánál gyakran normál súlyú marad az illető, viszont a falásrohamokat önhánytatás vagy hashajtózás követi, melyeket igyekeznek titkolni. 

Ortorexia esetén gyakran egy életmódváltásból indul az ételek ellenőrzése, ez kóros méreteket ölthet: az illető nem hajlandó a mások által készített ételt megenni, rögeszmésen ellenőrzi azok összetevőinek egészséges voltát. Kísérő jelenségként kényszerbetegségek, szorongás, depresszió, menstruációs zavar jelenhet meg. Az enyhébb tünetekkel járó részleges evészavarok még nem feltétlen igényelnek orvosi ellátást, de pszichológus támogatása mindenképp szükséges. 

Jó eredményeket lehet elérni a viselkedésterápiás gyakorlatokkal, étkezési napló vezetésével, családterápia alkalmazásával. Ezekkel javítható a kliens ételekhez való hozzáállása, az étkezéshez kapcsolódó túlzott kontroll elengedése és a kóros szokások átalakíthatók.

Keresse bizalommal szakembereink segítségét!