Mit csinál egy szexuálpszichológus?

2020.09.17

A szexualitás öröm. A szexuális öröm alapvető emberi jog. vs. A szexualitás veszélyes. A szexualitás lelki gondokat okoz.

Mindenki más jelzőt tenne mellé és mindenki igaznak érezné a saját definícióját. Az is széles spektrumon mozog, hogy ki mit él meg szexuális zavarként, miként változik ennek megítélése adott partner oldalán vagy hogyan alakul az életkor előrehaladtával. Nem kevés változatosságot mutat az sem, amilyen témákkal a kliensek felkeresnek:

  • van, akit a szexuális mítoszok tartanak szorongásban (pl. ,,egy férfinek mindig kész kell állnia a szexre" vagy ,,nem olyan az orgazmusom nőként, mint amit a filmekben látok"),
  • van, akit LMBTQI identitása állít kérdések elé
  • van, akit ,,klasszikus értelemben vett" szexuális problémák gyötörnek (pl. vágyhiány, orgazmuszavar)
  • van, akinek a túlzásba vitt pornónézéssel gyűlt meg a baja


A sort hosszan folytathatnám, úgyhogy térjünk is a lényegre: hogyan segíthetek ezek megoldásában szexuálpszichológusként?

Először is a hozzám fordulók egészségi állapotát szoktuk áttekinteni, hiszen állhat egy addig fel nem ismert testi betegség is pl. a merevedési zavar mögött. Ha a szervi okokat kizártuk (orvos bevonásával!), akkor felveszem az ún. anamnézist, azaz a kliens addigi életéről, szexuális fejlődéséről beszélünk. Ezek alapján fel tudom tárni azokat a lelki történéseket, melyek aktuálisan szexuális tünetben jelennek meg. 

Friss kutatási eredmények, tudományosan megalapozott módszerek ismertetésével dolgozunk a szexuális elakadást okozó lelki gátak feloldásában, illetve az edukáció kiterjed az otthon, egyedül vagy partnerrel végzett gyakorlatok szóbeli ismertetésére is.