Pszichológus, pszichiáter, coach, motivátor….melyiket válasszam?

2020.09.17

Laikusként nehéz eligazodni, hogy melyik szakembernek hol is húzódik a kompetencia határa, mely kérdésekben melyikőjüktől várhatunk valódi segítséget.

Kezdjük a pszichiáterrel! Az elmeorvos feladata talán a leginkább körülhatárolható: ha a pszichés zavar már testi tünetek, szélsőségesen diszfunkcionális viselkedést okoz, azt idegrendszeri szinten, gyógyszerekkel kell kezelni. A pszichiátriában hangsúlyosabb az orvosságokkal való gyógyítás, kevésbé jellemző a beszélgetős-feltárós konzultáció. Ezért érdemes az ilyen ellátás mellé is egy klinikai szakpszichológusi vagy pszichoterápiás kezelést illeszteni, akik jártasak a súlyos személyiség zavarok terápiás segítésében.

A coaching. Nos, ez már közelebb áll a pszichológiához. Eléggé sematizálva, de azt szoktam mondani, hogy egy probléma felmerülése során a coach azt kérdezi: ,,hogyan akarod megoldani? a pszichológus pedig azt: ,,miért akarod megoldani?". Azt gondolom, ennyi is jól szemlélteti a két módszer közti különbséget. A coach egy helyzetre segít megoldást találni, a jelenre és a jövőre koncentrál. A pszichológus ellenben hangsúlyosan foglalkozik a múlttal is.

Kár lenne kihagyni a manapság oly divatos ,,motivációs előadásokat". Vitathatatlan, hogy elhangozhatnak hasznos meglátások, én-erősítő sugallatok ilyen tréningeken is. De fontos tudni, hogy motivátorok által hangoztatott általános igazságok az egyéni elakadásokon, nehézségeken nem tudják maradéktalanul átsegíteni az embert.

Pszichológusként rendelkezem azzal az ismeretanyaggal, melynek birtokában fel tudom mérni a hozzám forduló aktuális lelki állapotát. Az ingyenes 30 perces konzultáció során fokozott figyelmet fordítok annak megítélésére, hogy milyen jellegű segítség lenne a kliens számára a legelőnyösebb vagy épp a leginkább sürgető.